MCL: Dataverkeer met buitenwereld afgesloten – Update

Het MCL heeft vastgesteld dat hackers een poging hebben gedaan in te breken in de digitale systemen van het MCL. Uit voorzorg heeft het MCL daarom alle dataverkeer met de buitenwereld tijdelijk afgesloten. (Update onderaan dit bericht)

(Tekst: MCL)

Patiënten kunnen dus tijdelijk niet bij hun elektronisch patiëntendossier mijnMCL. Ook dataverkeer met andere ziekenhuizen wordt gehinderd en medewerkers kunnen geen gebruik maken van thuiswerkplekken.

MCL werkt met Citrix-servers voor communicatie met de buitenwereld. Eerder deze week werd bekend dat er een kwetsbaarheid in Citrix was ontdekt. Daar heeft het MCL op geacteerd. Deze aanval heeft naar verwachting te maken met deze kwetsbaarheid in Citrix.

Veiligheid en privacy voorop

Door het afsluiten van het extern dataverkeer wil het MCL voorkomen dat kwaadwillenden bij bedrijfsgegevens kunnen komen. Het MCL heeft verder alle maatregelen genomen die Citrix heeft geadviseerd. We weten nog niet hoelang het gaat duren. Dat hangt mede af van de snelheid waarmee Citrix de problemen kan oplossen. De interne communicatie binnen het MCL en de patiëntenzorg ondervinden geen hinder.

Houd voor verdere berichtgeving de website in de gaten.

UPDATE 16 januari 2020 09.45 uur

Het onderzoek naar de cyberaanval op de systemen van het MCL wordt vandaag nog voortgezet. De eerste onderzoeksresultaten duiden er op dat het effect van de aanval zeer beperkt is geweest. Het onderzoek wordt nog verder afgerond. Er is tot nu toe echter geen enkele aanwijzing gevonden dat de aanval is doorgedrongen tot interne systemen van het MCL of patiëntgegevens. Zolang het onderzoek loopt blijft de digitale communicatie met de buitenwereld gesloten en kunnen patiënten nog geen gebruik maken van MijnMCL.

Geef een reactie