MCL en Tjongerschans: nieuwe werkwijze voor implantaten

De Friese ziekenhuizen Medisch Centrum Leeuwarden en ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen zijn gestart met een nieuwe werkwijze voor implantaten. Hierbij wordt ieder implantaat, ieder schroefje, plaatje, alles wat wordt ingebracht, afzonderlijk geregistreerd.

(Tekst: MCL)

MCL is het eerste ziekenhuis in het Noorden met deze werkwijze, op de voet gevolgd door Tjongerschans. De beide ziekenhuizen hebben het systeem van leverancier Johnson & Johnson, DePuy Synthes gezamenlijk ingekocht.

Alles individueel verpakt, veilig voor de patiënt

Ieder implantaat is individueel steriel verpakt en heeft een eigen identificatienummer. Dat nummer wordt in de operatiekamer gescand. Op deze manier wordt precies geregistreerd wat er bij welke patiënt wordt ingebracht. Bij eventuele problemen, wat zeer zelden voorkomt, is precies bekend welke patiënten welk implantaat heeft gekregen. Dit zorgt voor rust en zekerheid bij patiënten en een groter gevoel van patiëntveiligheid.

Rust in de operatiekamer

Naast voordelen voor de patiënt, heeft het nieuwe systeem ook voordelen voor de rust in en rondom de operatiekamer. Doordat alles wordt geregistreerd, is precies duidelijk welke implantaten op voorraad zijn en welke moeten worden bijbesteld. Hierdoor kan het systeem automatisch bestellingen doen. Dit heeft als positief effect dat er een hoge mate van beschikbaarheid van implantaten is. Dit zorgt voor minder spoed- en retourorders. Daarnaast worden de schroeven nu in specifieke sets bewaard. De onderdelen worden gesorteerd aan de hand van diverse kleuren. Iedere kleur hoort bij een apart lichaamsdeel. Hierdoor kan er makkelijker een schroefje bij een plaatje voor een bepaald lichaamsdeel worden gezocht.  Al met al creëert de nieuwe werkwijze rust in en rondom de operatiekamer.

Het project steriele implantaten zorgt voor een nieuw systeem met als resultaat verhoogde patiëntveiligheid en meer rust op de operatiekamer. Alle schroeven en platen zijn te traceren en er is duidelijkheid over welke patiënt wat in zijn of haar lichaam heeft gekregen.

Geef een reactie