MCL Expositie ‘Wat zie je?’

Een bijzondere foto-expositie MIJN geZICHT in het Medisch Centrum Leeuwarden. “Wat zie je?” is de meest gestelde vraag aan slechtzienden.

(Tekst: MCL)

Een vraag die fotograaf Murk Schaafsma zich ook steeds vaker stelde toen hij tijdens zijn vrijwilligerswerk in de patiëntenvereniging slechtzienden ontmoette, gewone mensen, die de gevolgen van hun beperking ondervonden en daarbij op veel onbegrip stuitten. Ook omdat hijzelf glaucoom heeft, besloot hij als eindproject van zijn foto-opleiding (Fotogram | Fotoacademie) de gezichtsproblemen van slechtzienden zichtbaar te maken. Op een persoonlijke manier: via hun portret én wat zijzelf van dit portret zien. Het werd een serie van twintig dubbel-portretten waarmee een groot aantal oogaandoeningen in beeld is gebracht.

De fotoserie is naderhand door het Oogfonds verwerkt tot een reizende expositie en een boek. Het verhaal van iedere geportretteerde is opgenomen in het fotoboek en te beluisteren bij de expositie. De confronterende foto’s gecombineerd met het interview geven een indringend beeld van hoe de slechtzienden hun beperking ervaren, hoe ze er mee omgaan. Het is een onderdeel van hun persoon geworden: “Zo ben ik. Dit ben ik”.

De foto-expositie is van 8 t/m 31 oktober 2018 in het MCL te zien. Het is een speciaal project van fotofestival Fryslân Photo.

Geef een reactie