MCL geselecteerd als Fries ziekenhuis voor kinderoncologische zorg

Op 25 november 2016 is de voorbereidende fase van de shared care van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie afgerond. Het centrum heeft nu met veertien Nederlandse ziekenhuizen een samenwerkingsovereenkomst getekend voor kinderoncologische zorg en Medisch Centrum Leeuwarden is één van deze geselecteerde ziekenhuizen.

(Tekst: MCL)

Kinderoncologische zorg

In de samenwerkingsovereenkomst zijn afspraken vastgelegd over onder andere doorverwijzingen, behandelrichtlijnen, inhoud van de zorg, opleiding en het waarborgen van kwaliteit en continuïteit. Het MCL heeft dit contract al in 2015 getekend en biedt al bijna twee jaar -als enige Friese ziekenhuis- de complexe zorg voor Friese kinderen met kanker, onder regie van het Prinses Máxima Centrum (MMC) in Utrecht.

Door de landelijke samenwerking kan de behandeling van kinderkanker grotendeels dicht bij huis plaatsvinden, in de eigen provincie. Na de eerste maanden met zware chemotherapie, die alleen in academische ziekenhuizen wordt gegeven, kunnen de zieke kinderen verder behandeld worden in bijvoorbeeld het MCL. “Dat is heel prettig”, vertelt senior kinderverpleegkundige Richard Kop van het MCL.

“We begrijpen heel goed dat ouders denken dat ze een stap terug gaan in behandelingsniveau, maar dat is echt niet aan de orde. De medische behandeling is in academische ziekenhuizen precies hetzelfde, we werken in dezelfde dossiers. Bovendien hebben de ouders en kinderen minder reistijd en hebben we hier veel persoonlijke aandacht voor de kinderen. Dat is essentieel bij de zware behandelingen, die zoveel invloed op het gezinsleven hebben.”

Onderzoek naar bijvoorbeeld bijwerkingen van medicatie vindt binnenkort ook in de niet-academische ziekenhuizen plaats. “Wij zijn blij dat het MCL binnenkort research mag doen”, licht kinderarts Carla van Ede van het MCL toe, “ook dat betekent een verlichting van de moeilijke situatie waarin deze gezinnen zitten. Bij deze patiëntengroep, kinderen met bijvoorbeeld leukemie, is onderzoek erg belangrijk. Om de eigen behandeling te verlichten en om te zorgen dat nóg meer kinderen genezen. Deze gezinnen hoeven voor deze -belastende- onderzoeken voortaan niet meer naar Groningen, maar kunnen in hieraan meewerken in hun eigen provincie.”

Het Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum (MMC) is ontstaan vanuit een initiatief van ouders van kinderen met kanker en een groep zorgprofessionals, met als uitgangspunt om de hoogcomplexe zorg en research van alle kinderoncologie te concentreren in één nationaal kinderoncologisch centrum. Nauwe samenwerking tussen zorg en research zal leiden tot meer genezing van kinderen met kanker en optimalisering van kwaliteit van leven. Het Prinses Máxima Centrum voert research uit en heeft de zorg voor kinderen uit Nederland met bepaalde vormen van kanker al geconcentreerd. In 2018 wordt het geheel nieuwe centrum geopend, tegenover het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

 

Geef een reactie