MCL herkent landelijke daling sportblessures op SEH

De landelijke daling van binnenkomende sportblessures op de Spoedeisende Hulpposten wordt herkend op de SEH in Leeuwarden. Dat zeggen medisch manager SEH en SEH-arts Djoeke Dammers en traumachirurg Joost de Graaf van het MCL.

(Tekst: MCL)

“Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar de huisartsenposten; die noemen we hier Dokterswacht”, licht Dammers toe. “Wij vinden dat een goede ontwikkeling, huisartsen zijn goed in staat die patiënten te selecteren die verwezen moeten worden voor een röntgenfoto en op de SEH behandeld moeten worden. Het lijkt er niet op dat er meer letsels gemist worden dan voorheen. Een verklaring voor een verschuiving van patiënten naar de huisarts en Dokterswacht zou de komst en verhoging van het eigen risico kunnen zijn, aangezien voor patiënten de eerstelijnszorg nou eenmaal minder kostbaar is dan een bezoek aan de Spoedeisende Hulp.”

De afname van de sportblessures op de SEH leidt overigens niet tot een directe daling van het totale aantal patiënten op de Spoedeisende Hulp in Leeuwarden. Dat komt doordat andere patiëntencategorieën juist vaker komen, aldus Dammers.

De meest voorkomende sportblessures in Leeuwarden zijn gelijk aan het landelijke beeld. Meestal zijn ze ontstaan door voetbal of gymnastiek, omdat deze sporten veel beoefend worden. Bovendien is voetbal een risicovolle sport, zeker amateurvoetbal. De meeste blessures zijn letsels aan het steun- en bewegingsapparaat, zoals breuken en gewrichten uit de kom; knieën, polsen, enkels, schouders.

Meer informatie

Omrop Fryslân heeft op dinsdag 14 november 2017 een korte reportage over sportblessures in het MCL gemaakt. De reportage van Omrop Fryslân is via Uitzending Gemist te beluisteren (minuut 43.12 – 48.10).

Geef een reactie