MCL onderzoekt meer patiënten met nieuwe PET/CT

Patiënten uit Friesland die een PET/CT-onderzoek nodig hebben, hoeven tegenwoordig minder lang te wachten op een afspraak. Ook verloopt het onderzoek sneller, aangenamer en krijgt de patiënt minder radioactieve stof binnen. Dit alles is mogelijk door de nieuwe PET/CT-scanner die begin dit jaar in het Medisch Centrum Leeuwarden geplaatst is.

(Tekst: MCL)

Zoeken naar tumoren en ontstekingen

Bij een PET/CT onderzoek krijgt de patiënt een radioactieve stof toegediend. De radioactieve stof hoopt zich op op plekken met een afwijkende celstofwisseling. Op deze manier kunnen tumoren en ontstekingen opgespoord worden. “Een PET/CT onderzoek bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: een PET-scan en een CT-scan”, aldus Dick van Schelven, nucleair geneeskundige van het MCL. “De PET scan maakt de tumoren of ontstekingen zichtbaar. De CT-scan zorgt ervoor dat we goed kunnen bepalen wáár deze tumoren of ontstekingen precies zitten in het lichaam.”

Voorloper

In 2005 werd voor het eerst een PET/CT scan verricht in het MCL. Destijds een bijzondere gebeurtenis. Het MCL was het derde ziekenhuis in Nederland met een gecombineerde PET- en CT-camera. Inmiddels is de PET/CT scan niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk. In het MCL worden per jaar ongeveer 2500 onderzoeken uitgevoerd. Van Schelven: “Met de vorige camera was dit het maximum, waardoor wachtlijsten ontstonden. Nu kunnen we weer aan de vraag voldoen en zijn we voorbereid op een verdere toename. ”

Voordelen voor de patiënt

“We zijn erg blij met onze nieuwe scanner”, zegt van Schelven trots. “Vooral omdat het echt voordelen oplevert voor onze patiënten. De beeldkwaliteit is aanzienlijk verbeterd, waardoor betere diagnostiek mogelijk is. Bovendien ligt het scanbed waar de patiënt op ligt prettiger, gaat het scannen sneller en krijgt de patiënt minder radioactieve stof binnen. Daarnaast kunnen we meer patiënten inplannen op een dag. In plaats van 11 patiënten kunnen we er nu gemakkelijk 12 onderzoeken. En in de toekomst kunnen we doorgroeien naar zeker 17 patiënten. Bovendien kunnen we de jaarlijkse toename van het aantal aangevraagde onderzoeken van ca. 10% nu wel opvangen. Sowieso kan een patiënt waarbij er een verdenking is op kanker, altijd op korte termijn bij ons terecht.”

Nieuwe plannen

Tussen 2005 en nu is er veel veranderd. De technische mogelijkheden van de camera zijn sterk verbeterd en daardoor zijn er steeds meer aandoeningen waarbij een PET/CT ingezet kan worden. Bijvoorbeeld bij patiënten die koorts en ontstekingen hebben, waarvan de oorzaak voorheen niet gevonden kon worden. Dit is het resultaat van wetenschappelijk onderzoek van één van de nucleair geneeskundigen van het MCL, dr. Hans Balink, die op dit onderzoek gepromoveerd is. Daarnaast zullen in de toekomst naast radioactief suiker ook andere andere radioactieve stoffen in het MCL geïntroduceerd worden, met toepassingen bij diverse andere aandoeningen.

Geef een reactie