MCL viert jubileum Knuffelpoli met mascotte

Deze maand werd  voor de 10e keer de knuffelpoli in het Medisch Centrum Leeuwarden georganiseerd. Het evenement vond plaats op 13, 14 en 15 juni 2016. Ongeveer 1200 kinderen uit groep 3 van basisscholen uit Leeuwarden en omgeving kwamen met hun knuffel naar de poli om deze beter te maken. Deze kinderen maken zo op een speelse manier kennis met het ziekenhuis, de apparaten en dokters. Ter ere van het jubileum introduceert het MCL een mascotte. Een dapper vriendje voor kinderen die naar het ziekenhuis komen. Het MCL organiseert één van de grootste knuffelpoli’s van Nederland.

(Tekst: MCL)

Voor kinderen kan een bezoek aan het ziekenhuis een spannende of zelfs angstige belevenis zijn. Uit onderzoek blijkt dat door een bezoek aan de Knuffelpoli eventuele angst voor een ziekenhuisbezoek afneemt. Het doel van de MCL Knuffelpoli is om kinderen beter bekend te laten zijn met de gang van zaken in het ziekenhuis. Ruim 40 coassistenten (studenten geneeskunde) kruipen in de rol van ‘knuffeldokter’ en laten zo zien wat iemand in een witte jas doet. De kinderen doorlopen als ‘ouder’, samen met hun knuffel een heel traject, zoals het in de echte ziekenhuiswereld ook gaat.

Knuffel beter maken

Te beginnen in de spreekkamer, waar de kinderen zelf mogen vertellen wat hun knuffel mankeert. De knuffel wordt gemeten, gewogen en lichamelijk onderzocht om vervolgens naar de volgende post te gaan voor aanvullend onderzoek, zoals bloed prikken in het laboratorium of een röntgenfoto op de röntgenafdeling. De zieke knuffels kunnen na onderzoek worden voorzien van gips of verband, ze krijgen een prikje of hechting en/of kunnen met een recept langs de knuffel-apotheek. Daarna kunnen de kinderen een kijkje nemen in een echte ambulance. Ieder kind gaat naar huis met een diploma en een tasje met leuke spulletjes als aandenken.

Nieuwe mascotte

Vanwege het tienjarig bestaan van de MCL Knuffelpoli wordt er een mascotte geïntroduceerd voor het hele MCL. Een dapper vriendje voor kinderen die naar het ziekenhuis komen. Samen met de coassistenten van de Knuffelpolicommissie en pedagogisch medewerker van de kinderafdeling kiest het MCL voor een Leeuwtje! De kinderen die dit jaar de MCL Knuffelpoli bezoeken bedenken door middel van een naamwedstrijd hoe de knuffel gaat heten. De leeuw wordt na de MCL Knuffelpoli gebruikt op de spoedeisende hulp, kinderafdeling en de afdeling verloskunde.

Coassistent

De MCL Knuffelpoli is een leuk en leerzaam event, zowel voor de kinderen als de knuffeldokters. Het MCL is een opleidingsziekenhuis en behoort tot de STZ-ziekenhuizen (Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen). Met de MCL Academie als uitvalsbasis zijn in de Friese ziekenhuizen jaarlijks honderdnegentig coassistenten werkzaam. Een coassistent is een student geneeskunde in de laatste fase van zijn of haar studie die praktijkervaring opdoet om later als zelfstandig arts te functioneren. De MCL Knuffelpoli wordt jaarlijks georganiseerd door de Knuffelpolicommissie, bestaande uit zes coassistenten.

Geef een reactie