MCL zet voor het eerst DaVinci-robot in

Gynaecologische ingrepen met Da Vincirobot in MCL

De gynaecologen van het Medisch Centrum Leeuwarden hebben de eerste gynaecologische ingrepen verricht met de DaVinci-robot. De ingrepen zijn succesvol verlopen. Het zijn de eerste gynaecologische ingrepen in het Noorden met deze innovatieve operatietechniek.

(Tekst: MCL)

De DaVinci-robot is in 2013 door het MCL aangeschaft, vooral om urologische ingrepen (met name bij prostaatkanker) beter mogelijk te maken. Het was van begin af aan de bedoeling dat op termijn ook andere specialismen de operatierobot zouden gaan gebruiken, na een opleidingstraject voor de specialisten.

Opereren met de DaVinci-robot is een vorm van laparoscopische chirurgie (‘knoopsgatoperatie’). Net als bij een ‘gewone’ laparoscopische ingreep kijkt de arts via een camera in de buikholte. De operatie wordt uitgevoerd met precisie-instrumenten die via minuscule incisies door een buisje (trocar) in de buikholte zijn gebracht. De arts bedient de operatie- instrumenten niet rechtstreeks. De arts zit achter een console, kijkt (tien maal vergroot, in 3D) via de camera in de buikholte en de DaVinci-robot vertaalt zijn/haar bewegingen met grote precisie in minuscule bewegingen van de operatie-instrumenten.

Verzakkingen

Volgens gynaecoloog Wuite kan een specifieke operatietechniek met de Da Vincirobot een uitkomst betekenen voor patiënten met moeilijk behandelbare verzakkingen. ‘Soms komt een verzakking na ingreep terug; voorheen kregen deze patiënten vaak de operatie met het bekende ‘matje in de vagina’ aangeboden. Door de negatieve berichten is dat voor veel patiënten geen optie. Met de verzakkingsoperatie met de DaVinci-robot bieden we een goed alternatief voor deze patiënten met hoog percentage goede resultaten.’

Lees hier verder

Geef een reactie