MCL zet patiënten in beweging

Met het nieuwe programma “Beweeg je beter!” wil het MCL lichamelijke achteruitgang tijdens de ziekenhuisopname voorkomen. Het zet patiënten in beweging.

(Tekst: MCL)

“Ik zet uw eten op de tafel, mevrouw de Vries. Als u aan tafel eet, smaakt het beter en het is ook goed voor u om even uit bed te komen!”, zegt  voedingsassistente Jilda Faber vrolijk. Mevrouw de Vries laat zich overtuigen en gaat aan tafel zitten voor de lunch. Zo zal het vanaf 1 maart 2017 vaker gaan op de longafdeling van het Medisch Centrum Leeuwarden. Het is één van de vele manieren waarop ze daar patiënten gaan stimuleren om meer het bed uit te komen.

Spiermassa kwijt door bedrust

Het idee dat je vooral rust nodig hebt als je ziek bent, is achterhaald. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de gevolgen van tien dagen bedrust vergelijkbaar zijn met vijftien jaar lichamelijke achteruitgang door veroudering. Deze achteruitgang heeft niet alleen te maken met de aandoening waarvoor men in het ziekenhuis ligt, maar komt vooral door het gebrek aan beweging. En eenmaal verloren spiermassa is erg moeilijk helemaal terug te krijgen, vooral voor ouderen. Door meer voorlichting, begeleiding en diverse hulpmiddelen daarbij stimuleert het MCL patiënten om actiever worden tijdens hun opname.

Vijf voordelen

Mensen die voldoende bewegen, leven vaak langer en gezonder. Projectleider en fysiotherapeut Anita van Opzeeland geeft aan dat er vijf belangrijke voordelen zijn van bewegen: “Je voelt je beter, het voorkomt vallen, het helpt tegen depressieve klachten, het houdt je hersenen actief en het helpt tegen overgewicht. Om deze voordelen te halen, moet je natuurlijk ook als je weer thuis bent in beweging blijven.”

Alle beetjes helpen

De afgelopen maanden heeft een projectgroep onderzoek gedaan naar mogelijkheden om patiënten ‘het bed uit te krijgen’. Van Opzeeland: “Het bleek dat we rondom de dagelijks bezigheden van de patiënt veel konden verbeteren. Bij dit project richten we ons dus niet op het weer in beweging komen na een operatie met de fysiotherapeut of verpleegkundige. Dat is al goed geregeld in het MCL. Het gaat erom dat mensen daar omheen zelf meer in beweging komen. Het gaat om kleine veranderingen: naar het toilet in plaats van op de po, aan tafel eten en niet in bed, zelf een glaasje water pakken, met het bezoek even van de afdeling af gaan, oefeningen doen in bed. Alle beetjes helpen.”

Angst voor pijn en benauwdheid

Van Opzeeland: “We snappen heel goed dat als je heel ziek of benauwd bent, het lastig is om uit bed te komen. Toch willen we ook dan patiënten stimuleren om af en toe te bewegen. Juist voor mensen die moe zijn is bewegen goed. Ze gaan zich fitter en minder moe voelen. Aan ons de taak goed uit te leggen waarom meer bewegen zo belangrijk is. Vaak zijn mensen bang voor pijn of benauwdheid. Als je dit weet, kun je daarop inspelen. Zo kun je patiënten geruststellen, aansporen of samen kleine doelen stellen die wel haalbaar zijn.”

Veranderingen

Vanaf 1 maart krijgen patiënten aan het begin van de opname uitleg over het belang van bewegen tijdens de opname. Er wordt gevraagd goede kleding en loophulpmiddelen mee te brengen en ook tijdens andere gesprekken met de verpleegkundige of arts zal bewegen vaak aan de orde komen. Dagelijks bespreekt de verpleegkundige met de patiënt welk “beweegdoel” die dag haalbaar is en of dit achteraf gelukt is. “Hiervoor hebben we een speciale kaart ontwikkeld. We hebben ervoor gezorgd dat er voor iedereen haalbare doelen op staan. De ene patiënt kan namelijk meer dan de andere.” aldus van Opzeeland.

Elfstedenroute

Enthousiast gaat ze verder: “De omgeving moet ook uitnodigend zijn om te bewegen. Daarom hebben we kleine aanpassingen gedaan aan de inrichting van de afdeling: er is bijvoorbeeld een koffiehoekje gemaakt waar patiënten met hun bezoek kunnen zitten. We hebben zelfs een elfstedenroute op de gang gemaakt waarlangs patiënten kunnen lopen. En om bewegen makkelijker te maken hebben we ook speciale infuuspalen, rollators en zitfietsjes aangeschaft.”

Feestelijke start

De nieuwe werkwijze wordt getest op afdeling B (longziekten). Op woensdag 1 maart wordt het programma daar feestelijk gestart. Die dag krijgen alle opgenomen patiënten van longziekten een stappenteller, als extra stimulans om te bewegen. Deze stappentellers worden aangeboden door De Friesland Zorgverzekeraar, die preventie en bewegen als speerpunt heeft.

De ervaringen worden de komende maanden geëvalueerd. Het MCL gaat de succesvolle onderdelen van de proef daarna ook bij de andere afdelingen invoeren. Zo wordt bewegen een vast onderdeel van de behandeling van elke patiënt in het MCL: beweeg je beter!.

Geef een reactie