Medisch specialist riskeert 20.500 euro boete

Medisch specialisten die hun jaarrekening niet voor 8 december hebben ingediend, lopen het risico een boete te moeten betalen van maximaal 20.500 euro. Accountantskantoren waarschuwen hun klanten.

(Tekst: Zorgvisie)

Boete

Vanaf dit jaar zijn medisch specialisten verplicht om voor 8 december de jaarrekening van hun eigen bv bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Sinds 2015 werkt de meerderheid van medisch specialisten in een medisch-specialistisch bedrijf in een ziekenhuis. Voor het eerst moet daar een jaarrekening van worden opgemaakt en dat blijkt niet mee te vallen.

Accountmanager belastingadvies Marc Schmeits van Accon avm vraagt voor klanten gegevens op, maar merkt dat deze slechts mondjesmaat worden aangeleverd door ziekenhuizen en msb’s. ‘Medisch specialisten hebben heel veel moeite om in de nieuwe situatie de juiste gegevens te krijgen. In 2015 is met de komst van de msb’s de hele financieringsstructuur gewijzigd. Administratief hebben de ziekenhuizen alles moeten omgooien.’ Accon avm heeft enkele honderden medisch specialisten als klant.

Dbc’s

Om de omzet van het msb te bepalen, moet men wachten tot het schadelastjaar is afgelopen. Dat is de schadelast van alle in een jaar geopende dbc’s. Die moeten worden toegerekend aan een boekjaar, in dit geval 2015. Doordat de meeste ziekenhuizen en medisch-specialistische bedrijven nog geen definitieve jaarrekening hebben opgemaakt of vastgesteld, is het voor specialisten onmogelijk om in kaart te brengen wat de werkelijke inkomsten over 2015 zijn geweest waardoor zij geen jaarrekening kunnen samenstellen.

Lees hier verder

Geef een reactie