Medische computerapparatuur levensgevaarlijk voor patiënt

Tekst:

Toetsenborden, computerapparatuur en smartphones uit ziekenhuizen zijn vaak vervuild met schadelijke bacteriën en ziektekiemen. Dit zorgt voor een groot risico. Ziekenhuizen zoeken een oplossing om besmettingsgevaar te voorkomen.

Ziekenhuizen besteden onvoldoende aandacht aan de hygiëne van de medische computerapparatuur. Dit blijkt uit een onderzoek dat hardware hygiëne specialist TH&P het afgelopen jaar bij vijftien Nederlandse ziekenhuizen heeft gehouden.

Geteste medische computerapparatuur ernstig tot zeer ernstig vervuild

Voor dit onderzoek zijn meer dan 1000 toetsenborden en andere medische computerapparatuur getest op een goede hygiëne. Uit het onderzoek blijkt dat alle geteste medische computerapparatuur ernstig tot zeer ernstig vervuild is. Tot wel vijf keer boven de geldende landelijke normen.

Het onderzoek is bedoeld om bij ziekenhuizen awareness te creëren voor dit probleem. Ziekenhuizen zijn zich namelijk wel bewust van de slechte hygiënische staat, maar vaak ontbreekt de kennis voor een effectieve oplossing nog.

Nog niet genoeg op de agenda

De computers, toetsenborden en mobiele devices als smartphones en tablets in de Nederlandse ziekenhuizen zijn aantoonbaar ernstig vervuild. Dit bleek al uit een onderzoek van het VU Medisch Centrum in 2013 en is ook representatief voor bijna alle Nederlandse ziekenhuizen. Het is op dit moment nog een ‘grijs gebied’. Ondanks dat de ziekenhuizen het hygiëneprobleem wel onderkennen, krijgt het onderwerp nog steeds niet de hoogste prioriteit. En dat is verontrustend, want de laatste vijf jaar is het gebruik van ICT in het ziekenhuis enorm gegroeid.

Lees hier verder

Geef een reactie