Meer dan helft mantelzorgers heeft financieel probleem

Mantelzorgers moeten vaak veel extra kosten maken, bijvoorbeeld voor vervoer of voor de eigen bijdrage. Meer dan de helft van de mensen die mantelzorg verlenen komt daardoor in financiële problemen.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Dat blijkt uit een enquête van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorger. Bij een peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel zegt 55 procent van de respondenten dat ze financieel krap komen te zitten. Vaak zijn de hogere financiële gevolgen van de veranderingen in de zorg voor mantelzorgers niet duidelijk. Maar ook hebben mantelzorgers hogere kosten omdat ze bijvoorbeeld een paar keer per week moeten reizen naar de zorgvrager of omdat hulpmiddelen worden aangeschaft die niet vergoed worden.

Vergoedingen voor mantelzorgers

Alleen al  de was-, reis- en telefoonkosten die direct voor rekening van de mantelzorger komen, bedragen 1100 euro op jaarbasis, zo heeft Mezzo berekend. ‘Gemeenten hebben vaak mogelijkheden om bij te dragen in de kosten, bijvoorbeeld door een parkeervergunning te verstrekken aan een mantelzorger’, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo. ‘Maar mensen weten niet dat dit soort vergoedingen bestaan.’

Lees hier verder

Geef een reactie