Meer zelfredzaamheid voor mensen met beperking

Het vergroten van de zelfredzaamheid van mensen met een beperking. Dat is het doel van de academie voor Zelfstandigheid. In steeds meer gemeenten kunnen mensen met een verstandelijke beperking of psychische problematiek modules volgen bij de speciale academie.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Een woensdagmorgen in Zwolle. In een lokaal van ROC Landstede hebben studenten van de academie voor Zelfstandigheid zich verzameld rondom een tafel, waarop verschillende kaartjes liggen met woorden als: zelfstandig, avontuurlijk en ondernemend. Ze spelen het spel Ken je kwaliteiten. De opdracht is om eerst een kaartje uit te zoeken met daarop een eigenschap die je zelf zou willen hebben. Daarna geeft iedereen een kaartje aan een medestudent met daarop een eigenschap die hij verder zou kunnen ontwikkelen. Angèle kijkt peinzend en pakt dan het kaartje met het woord ordelijk erop. ‘Ik zou graag wat preciezer willen worden’, legt ze uit.

Medestudent Mark vindt dat ze wel wat vaker mag relaxen. ‘Soms ben je best streberig. Ga weer eens op reis, dat doet je altijd goed’, zegt hij, terwijl hij een kaartje met de tekst ontspannen van de tafel pakt. Ook Regina Lagendijk (trainer bij de academie voor Zelfstandigheid in Zwolle en vakinhoudelijk expert binnen RIBW Groep Overijssel) speelt mee. Ze nodigt Mark uit om wat geduldiger te worden. ‘Ja, het zou beter zijn als ik niet meteen rode vlekken in mijn hals krijg als de computer het niet doet’, geeft Mark lachend toe.

Lees hier verder

Geef een reactie