Meeste psychologen ontevreden over dbc

De meeste psychologen zijn ontevreden over de financiering op basis van DBC  (diagnose-behandelingcombinaties). Dat blijkt uit promotieonderzoek van Rosanna Nagtegaal van de Universiteit Utrecht (UU). De hulpverleners zien dbc’s daarnaast als niet zinvol voor de maatschappij en patiënten.

(Tekst: Zorgvisie)

Nagtegaal ontdekte dat de meeste psychologen een ‘passieve weerstand’ vertonen tegen de dbc-financiering. Dat betekent dat ze zich er niet tegen verzetten of ertegen ingaan, maar dat ze er ook geen voorstander van zijn. In totaal deden 654 ggz-professionals mee aan het onderzoek. Het grootste deel daarvan is gz-psycholoog, maar ook veel klinisch psychologen, basispsychologen en psychotherapeuten hebben aan het onderzoek meegedaan, schrijft Nagtegaal.

Meeste psychologen gebruiken dbc’s

Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de respondenten in hun werk gebruikmaakt van dbc’s. Daarvan ervaart 48 procent (267 respondenten) de passieve weerstand tegen de systematiek. Bijna 18 procent (99 mensen) ervan voelt een actieve weerstand en 27 procent (151 respondenten) heeft de financiering geaccepteerd, maar geeft minimale steun en steekt er zo weinig mogelijk tijd en energie in. In totaal lieten 36 psychologen weten een voorstander van het systeem te zijn, terwijl nog eens 3 mensen er een sterke voorstander van zeggen te zijn.

Lees hier verder

Geef een reactie