Moedige mensen! gaat strijdt aan met armoede

Sociaal Werk Nederland (voorheen MOGroep) wil met het project ‘Moedige Mensen!’ armoede aanpakken door in 15 regio’s krachtige lokale samenwerking te organiseren. Armoede vormt immers een steeds groter maatschappelijk probleem, terwijl het in Nederland niet meer zou hoeven voorkomen.

(Tekst: Zorg en welzijn)

‘In Nederland heerst er nog een enorm taboe op het hebben van schulden. We moeten het allemaal gemaakt hebben in het leven, wie schulden heeft, voldoet niet aan die eis van de samenleving. Bovendien vinden veel Nederlanders dat schulden een kwestie van “eigen schuld, dikke bult” zijn. Terwijl uit onderzoek blijkt dat dit te kort door de bocht is.’ Dat zegt Jacqueline Beekman, projectleider van Moedige Mensen!. ‘Natuurlijk hebben mensen met schulden misschien niet altijd de goede keuzes gemaakt, maar het is bewezen dat als je lange tijd in armoede zit, je IQ daalt en zelfs je genen gaan veranderen. Je bent zo aan overleven dat je alleen nog maar gefocust bent op armoede en geen focus meer hebt op de rest van je leven.

Het enige waar je mee bezig bent, is de vraag hoe je vanavond eten op tafel krijgt. In die toestand maak je keuzes die voor de lange termijn niet slim zijn, maar het is de vraag is of dat verwijtbaar is.’

Lees hier verder

Geef een reactie