Monique Gordijn: Meer dan wassen en aankleden

Ze is bij toeval in de ouderenzorg terecht gekomen; verzorgende IG Monique Gordijn. “Ik heb eerst op kantoor gewerkt bij een groothandel in automaterialen. Door een reorganisatie moest ik er uit en kwam ik in de schoonmaak terecht. Daar kon ik een opleiding voor helpende welzijn volgen en daarna mocht ik de opleiding voor verzorgende IG doen.

(Tekst: KwadrantGroep)

Ik dacht vroeger altijd dat werken in de zorg niets voor mij zou zijn, maar nu ik wat ouder ben sta ik anders in het leven. Na een aantal werkgevers in de zorg werk ik vanaf 2011 in de thuiszorg bij Palet in de Leeuwarder Transvaalwijk. Werken in de thuiszorg bevalt mij uitstekend, het is dankbaar werk en je kunt echt iets voor mensen betekenen.”

Mensen hebben contact nodig

“Onze ochtenddienst begint om 7 uur. Wij hebben vier vaste routes, dat is fijn voor de mensen, ze zien meestal bekende gezichten. De werkzaamheden zijn bij elke cliënt weer anders. De één haal je uit bed, de ander moet je wassen en aankleden. Of je moet een katheterzakje verwisselen, of medicijnen geven, alles wat een cliënt maar aan zorg nodig heeft. Tussen het werk door maak ik graag een praatje, mensen hebben dat contact nodig. Na de route drinken we koffie met het team en daarna is er nog tijd om zorgplannen aan te passen of om bestellingen te doen. We werken in zelforganiserende teams, dus er is altijd wel een klusje.”

Meer dan billen wassen

“Werken in de thuiszorg is veel meer dan billen wassen. Dat is natuurlijk onderdeel van je werk, maar je bent ook een luisterend oor en je hebt een signaalfunctie. Mensen hebben het vaak moeilijk genoeg en dan maken een praatje en een grapje de dag weer wat aangenamer. Daarom ben ik blij met mijn overstap naar de zorg. Je betekent veel meer voor de cliënt dan alleen wassen en aankleden.”

Geef een reactie