Nachtwerker verdient aandacht

(Tekst: Zorginstellingen)

Naar schatting werkt 16 procent van de Nederlandse werknemers met enige regelmaat ’s nachts. Dat heeft invloed op hun biologische klok, hun gezondheid en hun sociale leven. De Nacht van de Arbeid is in het leven geroepen om daar aandacht aan te besteden.

De Nacht van de Arbeid is de nacht van 30 april op 1 mei. Het is een initiatief van de Stichting Time Design. De stichting doet onderzoek naar de tijdgerelateerde eigenschappen of je daarin verschillende profielen (tijdstypes) kunt herkennen. Ook onderzoekt Time Design hoe deze eigenschappen in verbinding staan met bepaalde welzijnsfactoren, zoals burn-out, ziekte, eigenwaarde en geluk.

Nachtwerker

Volgens de stichting is het niet zo vanzelfsprekend dat mensen in de nachtelijke uren aan het werk zijn. “Mensen die ‘s nachts werken hebben vaak met verschillende fysieke en sociale uitdagingen te maken. Bovendien is de kans op bedrijfsongevallen en fouten aanzienlijk groter tijdens de nachtelijke uren. De juiste structurele maatregelen kunnen ervoor zorgen dat medewerkers de nachtdiensten zo gezond mogelijk doorkomen.”

Lees hier verder

Geef een reactie