Nieuw wondcentrum Medisch Centrum Leeuwarden

Nieuw wondcentrum MCL: sneller beter, sneller geholpen en langer in beeld. Vanaf 1 februari 2017 heeft het MCL als eerste Friese ziekenhuis een multidisciplinair wondexpertisecentrum (WEC). Binnen het centrum werken deskundigen van verschillende disciplines samen om patiënten met complexe wonden optimaal te behandelen.

(Tekst: MCL)

Door behandeling  binnen het WEC verbetert de kwaliteit van zorg; complexe wonden zijn in veel gevallen sneller genezen. Patiënten kunnen via de huisarts binnen 48 uur in het wondcentrum terecht. Ze krijgen een behandelplan en worden in de thuissituatie digitaal gevolgd. Tegelijkertijd levert deze nieuwe werkwijze een kostenbesparing op.

Complexe wonden

Complexe wonden zijn wonden die niet binnen twee tot drie weken vanzelf genezen. Er is dan eigenlijk altijd sprake van een onderliggend probleem. De behandeling vond tot nu toe door verschillende artsen plaats: huisarts of specialist ouderengeneeskunde, en in het ziekenhuis door dermatoloog, vaatchirurg of plastisch chirurg. Met de komst van het WEC wordt een duidelijk zorgpad uitgezet voor patiënten met een complexe wond. Een specialistisch wondverpleegkundige heeft de regie; vaatchirurg, dermatoloog en plastisch chirurg hebben de supervisie over de behandeling.

Patiënten met een complexe wond kunnen binnen één à twee dagen in het MCL terecht. Na het stellen van de diagnose wordt direct een behandelplan opgesteld. Doordat de behandeling snel begint wordt er in veel gevallen belangrijke tijdwinst geboekt, waardoor de patiënt in veel gevallen wordt behoed voor ernstiger wondproblematiek. Vaatchirurg Ties van Andringa de Kempenaer: ‘In het WEC kunnen we de complexe wond van 85% van de patiënten binnen negen weken dicht krijgen.’

Het MCL verwacht jaarlijks ca. 1.200 patiënten te behandelen binnen het wondexpertisecentrum.

Geef een reactie