Nieuwe behandeling goedaardige tumoren in schildklier

Goedaardige tumoren van de schildklier zijn goed te behandelen met zogenaamde radiofrequente ablatie (RFA). Daarmee wordt de knobbel zodanig verhit, dat deze afsterft. RFA geeft vergelijkbare resultaten met minder bijwerkingen dan de nu gangbare methodes. Dit en meer beschrijven onderzoekers van het Erasmus MC in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

(Tekst: Zorgkrant)

Mensen met een groot goedaardig gezwel van de schildklier kunnen daar fysiek maar ook psychisch hinder van ondervinden. Een dergelijk gezwel wordt normaliter met een operatie verwijderd of met een behandeling met radioactief jodium verkleind. Bij de operatie bestaat het risico op schade aan de bijschildklier of de stemband zenuw. Daarbij blijft altijd een litteken in de hals aanwezig. Radioactief jodium kan lijden tot een tekort aan schildklierhormoon waarvoor tabletten nodig zijn.

RFA als nieuwe techniek

Interventieradioloog Adriaan Moelker en Arts in opleiding tot oncologisch chirurg Tessa van Ginhoven vonden daarom dat de toepassing van RFA bij goedaardige tumoren van de schildklier ook in Nederland geïntroduceerd moest worden. Niet zonder succes: in het Erasmus MC wordt RFA als nieuwe techniek bij deze aandoening inmiddels aangeboden.

Lees hier verder

Geef een reactie