Nieuwe cocktail bestrijdt muggen efficiënter

Nieuwe cocktail bestrijdt muggen efficiënter en milieuvriendelijker.

Muggen bouwen steeds meer resistentie op tegen de bestaande pesticiden. In de zoektocht naar een oplossing roepen wetenschappers de hulp in van de natuurlijke vijanden van de mug, zoals het bootsmannetje. Synthetisch nagemaakte geurstoffen van dat insect blijken het biologische pesticide Bti dodelijker te maken en het immuunsysteem van de mug te ondermijnen. Dergelijke cocktails van biologische pesticiden en synthetische geurstoffen zouden weleens de toekomst van de muggenbestrijding kunnen zijn.

Tekst: KU Leuven)

Muggen zijn overdragers van heel wat dodelijke ziekten en de bestrijding van deze insecten staat wereldwijd dan ook hoog op de agenda. Op dit moment worden vaak chemische pesticiden gebruikt. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook steeds minder effectief: insecten bouwen relatief snel resistentie op tegen de producten.

Alternatief

Biopesticiden kunnen een alternatief bieden. De bacterie Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) is het meest gebruikte biologische pesticide. Helaas blijken de muggen ook daartegen resistentie op te bouwen. Er zijn steeds grotere dosissen Bti nodig om de muggen te doden, waardoor ook deze biologische stof schade aan de omgeving begint te veroorzaken.

Onder begeleiding van professor Robby Stoks ging doctoraatsstudente Lin Op de Beeck (Afdeling Ecologie, Evolutie en Biodiversiteitsbehoud) op zoek naar een nieuwe strategie. “We wisten al dat muggen met een stressrespons reageren op zogenaamde predatorgeurstoffen, de geurstoffen van hun natuurlijke vijanden. Het is deze stressrespons die het immuunsysteem van de mug onderdrukt”, zegt Op de Beeck. “Recent werden de geurstoffen van het bootsmannetje, dat zich in het water met muggenlarven voedt, synthetisch nagemaakt. In ons onderzoek zagen we dat de muggen ook op deze synthetische variant reageren met een stressrespons en daar een verzwakt immuunsysteem aan over houden.”Dat bracht de onderzoekers op het idee om deze predatorgeurstoffen te combineren met het biologische pesticide Bti. “We ontwikkelden een cocktail van predatorgeurstoffen en een lage, niet dodelijke dosis Bti. Door de extra stress van de predatorgeurstoffen had de lagere dosis Bti toch een sterk effect en resulteerde de cocktail in een hoge sterfte bij de muggen”, licht Lin Op de Beeck toe.

Makkelijk en goedkoop

Omdat de geurstoffen van het bootsmannetje eveneens een effect hebben op het immuunsysteem blijven ook de muggen en muggenlarven die niet sterven door blootstelling aan de nieuwe cocktail sterk verzwakt achter, en sterven ze sneller. “Daardoor krijgen de parasieten die zich via de mug verspreiden niet de kans om hun incubatieperiode te voltooien”, vult Op de Beeck aan. “De overlevende muggen zullen dus niet alleen sneller sterven, maar waarschijnlijk ook minder ziekten kunnen overdragen.”

Een bijkomende troef van deze gecombineerde strategie is dat de predatorgeurstoffen van het bootsmannetje vrij eenvoudig synthetisch na te maken zijn, wat de productie van de cocktail met Bti makkelijk en relatief goedkoop maakt. “Deze nieuwe cocktail biedt heel wat potentieel voor een efficiëntere en duurzamere muggenbestrijding. Doordat we minder Bti nodig hebben is de impact op de omgeving kleiner en zal ook de ontwikkeling van resistentie bij de mug veel trager gaan”, concludeert de onderzoekster.

Volgende fase

Het onderzoek werd uitgevoerd in een laboratoriumomgeving. In een volgende fase wordt de cocktail uitgetest in meer natuurlijke omstandigheden.

 

Geef een reactie