Nieuwe expositie in vitrine Princessehof in MCL

In de vitrine van Keramiekmuseum Princessehof in het Medisch Centrum Leeuwarden is een nieuwe expositie te zien: “Made in Holland”. Het is een voorproefje van de gelijknamige tentoonstelling in het museum.

(Tekst: MCL)

Nederlandse keramiek in de zwierige art-nouveaustijl was rond 1900 razend populair. De Haagse fabriek Rozenburg was de trendsetter. Op de wereldtentoonstelling in Parijs in 1900 presenteerde de fabriek haar producten in een ruim paviljoen.

Eierschaalporselein

Aan de ene kant van het paviljoen toonde Rozenburg glanzend geglazuurd aardewerk, beschilderd met motieven uit de natuur. Hiermee genoot de fabriek al jaren internationale bekendheid. Aan de andere kant  zorgde het eierschaalporselein, de jongste creatie van de fabriek, voor een nieuwe sensatie. Het was flinterdun, zelfs lichtdoorlatend,  en uiterst verfijnd beschilderd in pasteltinten. Binnen een week was de hele voorraad verkocht en stroomden de bestellingen vanuit de hele wereld binnen.

Het wereldsucces van de Nederlandse art-nouveaukeramiek, Delfts blauw, Maastrichtse boerenbont en Dutch Design staat centraal in de tentoonstelling Made in Holland – 400 jaar wereldmerk. De tentoonstelling is tot 1 juli 2019 te zien in Keramiekmuseum Princessehof.

Geef een reactie