Nieuwe IC-richtlijn is gevaar voor patiënt

De nieuwe IC-richtlijn (richtlijn voor intensive care) van het Zorginstituut Nederland is een forse achteruitgang en een potentieel gevaar voor patiënten. ‘Hiermee gaan we terug naar af’, zegt Armand Girbes, hoogleraar intensive care geneeskunde aan VUmc.

(Tekst: Zorgvisie)

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft onlangs een nieuwe conceptrichtlijn voor intensive care opgesteld. Het Zorginstituut greep een jaar geleden in, omdat intensivisten na vijf jaar onderhandelen er niet in slaagden tot een nieuwe richtlijn te komen. Het concept werd nipt verworpen. De beroepsverenigingen voor internisten en anesthesiologen hadden het concept wel goedgekeurd.

IC-richtlijn is niet opgesteld door experts

In de ogen van hoogleraar IC Armand Girbes is de nieuwe richtlijn die het Zorginstituut onder leiding van gynaecoloog Jan Kremer heeft gemaakt voor patiënten een forse achteruitgang vergeleken met de huidige richtlijn die in 2006 is ingevoerd. ‘Punten van discussie zijn door het Zorginstituut eenvoudigweg geschrapt en er resteert een lege richtlijn zonder normen en toetsbare kwaliteitsindicatoren. Het kind wordt met het badwater weggegooid. Hiermee gooien we weg wat in 25 jaar is opgebouwd en gaan we terug naar af. De indicatoren van het Zorginstituut zijn nutteloos, leiden alleen maar tot administratieve lasten en vormen geen impuls voor kwaliteitsverbetering. Wat is de waarde van een richtlijn voor intensivisten die niet is opgesteld door intensivisten? Ik ga toch ook geen richtlijn voor geboortezorg maken?’

Lees hier verder

Geef een reactie