Nieuwe werkplaats sociale bakkerij Blooming Bakery

Met een feestelijke proeverij opende sociale onderneming Blooming Bakery de deuren van haar nieuwe bakkerijruimte op het terrein van Fier, expertise- en behandelcentrum bij geweld. De bakkerij, een initiatief van Fier en het Friesland College, levert gebak en koekjes aan zowel het Friese bedrijfsleven als particuliere klanten.

(Tekst: Fier)

De nieuwe bakkerswerkplaats biedt mooie kansen: meer productiemogelijkheden en een professionele werk- en leeromgeving voor vrouwen en meiden die bij Fier in behandeling zijn.

Toen Blooming Bakery ruim anderhalf jaar geleden begon, sprak Annemarie van Rijn, projectleider sociale ondernemingen bij Fier, haar ambitie uit voor de bakkerij: een échte onderneming worden. Sociaal, duurzaam en zelfvoorzienend. Een plek waar meiden de kans krijgen om te groeien richting een positieve toekomst. Er werd hard aan die ambitie gewerkt. De bakkerij haalde diverse zakelijke klanten binnen, waaronder het MCL, Paddy O’Ryan, Grand Café Post-Plaza, Bowls ’n Rolls, Westcord WTC Hotel, Blikspuit, Stadsschouwburg De Harmonie en NHL Stenden Hogeschool. Ruim honderdvijftig cliënten van Fier deden onder begeleiding van professionele leermeesters waardevolle ervaring op binnen het bakkersvak in de bedrijfskantine van Fier, waar de bakkerij tot voor kort werd gerund. Nu heeft Blooming Bakery een écht eigen plek: de kantoorruimte naast de bedrijfskantine werd verbouwd tot een professionele bakkerswerkplaats.

Nynke Struik, programmamanager Sociaal Ondernemen bij de Rabobank Foundation – sponsor van de bakkerij, knipte samen met oud-deelneemster Mirjam (niet haar echte naam*) het lintje door. Struik: ‘Ons fonds investeert in sociale ondernemers die mensen naar werk begeleiden voor wie dat op eigen kracht, om wat voor reden dan ook, niet lukt. We dragen graag bij aan wat Blooming Bakery voor deelneemsters betekent: een kans op een mooie toekomst waarin zij vol trots kunnen meedoen in de maatschappij.’ Dat is voor Mirjam zeker gelukt: ‘Ik heb het bakkersvak ontdekt tijdens mijn verblijf bij Fier en zit inmiddels in mijn examenjaar van de bakkersopleiding. Ik vind het een enorme eer om hier nu te zijn, het is echt prachtig geworden. Ook Van Rijn is trots: ‘De nieuwe bakkerij is echt een mijlpaal. We zijn klaar voor de toekomst, voor meer afnemers, grote bestellingen. We kijken ernaar uit dat nóg meer bedrijven en particulieren Blooming Bakery gaan omarmen en ons het vertrouwen geven om ook voor hen heerlijke taarten en koekjes te bakken.’ Bedrijven die geïnteresseerd zijn in afname kunnen contact opnemen via www.bloomingbakery.nl.

De nieuwe bakkerij werd mogelijk gemaakt met financiële steun van Vermilion Energy, Stichting het Klaarkampster Weeshuis, Lionsclub Leeuwarden, Soroptimistclub Friesland-Zuid, Soroptimistclub Friesland-Zuidwesthoek, Bakkerijwereld, P. de Vries Installatietechnieken, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Spie ICT Solutions, Zonta Rotterdam, Stichting Doen en de Rabobank Foundation.

Geef een reactie