NVVE enorm teleurgesteld na straf Albert Heringa

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig levenseinde (NVVE) is enorm teleurgesteld over de voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden die het Gerechtshof in Den Bosch heeft opgelegd aan Albert Heringa. De NVVE is verbijsterd dat het Hof geen enkele empathie heeft getoond voor de positie waar Heringa destijds in verkeerde.

(Tekst: NVVE)

De vereniging vindt dat Albert Heringa geen andere keuze had dan zijn moeder te helpen en hoopte dat het Hof geen straf zou opleggen, omdat hulp niet gelijk mag worden gesteld aan een misdaad. Mocht alsnog cassatie volgen bij de Hoge Raad, dan zal de NVVE Heringa hierbij opnieuw ondersteunen.

Steunbetuigingen

De zitting van het Hof was voor de NVVE aanleiding om Albert Heringa ongeacht de uitspraak met een grootscheepse actie een hart onder de riem te steken. In totaal ruim twintigduizend mensen stuurden de afgelopen week per post of digitaal een steunbetuiging naar de NVVE. Voor het gerechtsgebouw in Den Bosch applaudisseerden vandaag ruim tweehonderd mensen voor Albert Heringa. NVVE-directeur Agnes Wolbert sprak bemoedigende woorden en zei dat op zijn minst twintigduizend mensen hem vandaag symbolisch begeleidden.

Heringa’s moeder had een langdurige en weloverwogen wens om te sterven. Zij had op haar hoge leeftijd echter niet de mogelijkheid om zelf op een menswaardige manier een eind aan haar leven te maken. Bovendien vond zij geen arts bereid die haar mocht helpen. Albert Heringa verstrekte zijn moeder uiteindelijk in 2008 de dodelijke medicijnen.

Geef een reactie