Nynke Andringa: Bezuinigen werd leidend

Nynke Andringa speelde een gezichtsbepalende rol in de decentralisatie in Leeuwarden, een van de zes gemeenten die de onderzoekers van De verhuizing van de verzorgingsstaat onder de loep namen. ‘Bezuinigen werd leidend.’

(Tekst: Sociale vraagstukken)

‘Koude rillingen van herkenning’ kreeg Nynke Andringa bij het lezen van De verhuizing van de verzorgingsstaat. Vanaf de start, tien jaar geleden, was ze werkzaam bij een van de eerste sociale wijkteams van Nederland, in de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden.

Leeuwarden is ook een van de zes onderzochte gemeenten in het jaarboek. Het team was destijds een landelijk voorbeeld, busladingen professionals kwamen kijken en luisteren naar hun ervaringen. Vooral de nabije werkwijze met onder meer huisbezoeken sprak tot de verbeelding.

Van die aanpak is inmiddels weinig over, zo laten de onderzoekers zien. Van in gesprek gaan in de wijk en verbindingen leggen komt nog maar nauwelijks iets tereceht. Alle tijd gaat zitten in de herindicatiegesprekken van mensen die hulp krijgen. Een jaar geleden, toen duidelijk werd dat ook nog eens de budgetten voor de wijkteams werden gehalveerd, gaf Andringa er de brui aan en nam ze ontslag.

Lees verder op Sociale vraagstukken

Geef een reactie