Nynke Andringa over bureaucratie in WMO

(Tekst: Sozio)

Nynke Andringa is teamleider Sociaal Wijkteam in Zuidwest Leeuwarden. In deze serie columns spreekt zij over de veranderingen in de hulpverlening door de decentralisaties.

Uit de frontlinieSozio 1 (februari 2015)
Op 1 januari zijn de veelbesproken decentralisaties rond jeugdzorg, wmo en participatie ingevoerd. De gemeente Leeuwarden heeft zich zo goed mogelijk voorbereid op wat komen gaat. Negen sociale wijkteams waaronder een jeugd- en gezinsteam en een dorpenteam vormen de centrale toegang tot de basisondersteuning in de stad en omliggende dorpen. Dat het anders moet, dat is een feit, dat het anders kan, daarin moeten gemeenten in Nederland zich nu in bewijzen.Ik werkte zeven jaar geleden als sociaal werker in het Frontlijnteam in de wijk Heechterp-Schieringen. Ik kwam daar in aanraking met veel problemen. Eén verhaal staat me nog goed bij.
Het gezin woonde vierhoog, in een flat zonder lift. De man had een hernia, zat thuis en moest iedere dag vier tot vijf keer al die trappen op en af. Zijn vrouw werkte. Het gezin had twee kleine kinderen en zat diep in de financiële problemen. Ik kwam met ze in contact door de huurachterstand die ze hadden opgelopen. Zoals het nu ging kon het niet langer. Meneer had ontzettend veel pijn door zijn hernia. Door zijn lichamelijke gezondheid was hij zijn baan kwijtgeraakt. Het ging van kwaad naar erger. Voor mij was het duidelijk. Ik had korte lijnen bij de MO-Zaak. Ze wilden langskomen om te kijken of het gezin in aanmerking kwam voor een Wmo-‘urgentiewoning’. Waarom langskomen? Het verhaal kon ik toch zelf ook prima vertellen. Waarom zouden deze mensen nogmaals hun hele levens verhaal moeten vertellen als het ook eenvoudiger en efficiënter kan? Ik belde met mijn contactpersoon bij de MO-Zaak. Samen met het gezin en met mijn contact persoon aan de andere kant van de lijn hebben we alle bewijsstukken boven tafel gehaald die nodig waren. De consulent toetste de aanvraag en verwerkte deze. De urgentiewoning werd toegekend.

Lees hier verder

Geef een reactie