Ombudsmannen LOS – Boete 40.000 euro kwijtgescholden

De Leeuwarder Onafhankelijke Senioren (LOS) is een actieve maatschappelijke organisatie waar praktische hulp kan worden verkregen door de onafhankelijke ombudsmannen Jan van Olffen en Wyb Feddema.

(Tekst: Redactie)

U hoeft geen lid te zijn van van de LOS om zaken bij de twee ombudsmannen aan te brengen. Wel stelt de LOS lidmaatschap op prijs om het werk van de vereniging te versterken. In deze maandelijkse rubriek vertellen Jan van Olffen en Wyb Feddema waar zij tegenaan lopen en hoe zij een oplossing zoeken. Loopt u ook ergens tegenaan waarvan u vindt dat de twee oud-raadsleden van de gemeente Leeuwarden hulp bij kunnen bieden? Schroom niet en bel 058-2886257 (Jan van Olffen) of 058-2880705 (Wyb Feddema).

Huisuitzetting

Feddema: Bij een huisuitzetting door een woningbouwcorporatie liep ik aan tegen een merkwaardige zaak. De hulp aan degene die uit zijn huis wordt gezet wordt direct geminimaliseerd. Sterker nog: je wordt meteen uitgeschreven uit het gemeentelijke bevolkingsregister. Dat gebeurt zonder overleg. Dat betekent ook dat je nergens om hulp kunt vragen. Er wordt geredeneerd: u heeft geen voordeur, dus u bestaat niet in onze gemeente. Actie: Dit probleem is aangekaart bij de gemeentesecretaris.

Boete 40.000 euro

Van Olffen: Een gehandicapte vrouw wordt geconfronteerd met een boete van 40.000 euro die ze moet betalen. Ze heeft verzuimd om aan te geven dat ze regelmatig een bezoek brengt aan haar zoon die net over de grens woont. Strikt formeel zal het wel kloppen, maar van enige coulance was in het begin geen sprake. Zo’n vrouw schrikt natuurlijk enorm en ziet niet de relatie tussen de hoge boete en het verzuim. Actie: De zaak is tot tevredenheid opgelost. De gehandicapte vouw hoeft de boete niet te betalen.

Hulp na heupoperatie

Feddema: Een vrouw vraagt na een heupoperatie hulp in de huishouding via het sociale wijkteam. De intake verloopt voorspoedig totdat de inwonende zoon aankondigt op kamers te gaan wonen, begeleid wonen. Actie: Zaak wordt is in behandeling.

Financieel adviseur

Van Olffen: Veel mensen die hun zaken uit handen geven aan een financieel adviseur denken dat die dan de verantwoordelijkheid overneemt. Dit is een groot misverstand. U bent altijd zélf verantwoordelijk, ook als u alles uit handen geeft aan bijvoorbeeld een financieel adviseur.

Achterstand wmo-aanvraag

Van Olffen: Ik ontvang veel klachten over de afhandeling van de wmo-aanvraag. Er zijn grote achterstanden bij de gemeente Leeuwarden. Gunstig is het dat bij het overschrijden van de tijdslimiet de gemeente de aanvraag automatisch moet honoreren.

Bouwvergunning

Feddema: Dit geldt ook voor bouwvergunningen. Hierbij speel ik in sommige gevallen ook een bemiddelende rol. Bij een burenruzie heb ik onlangs de twee partijen met de wijkagent om tafel gekregen. De zaak is opgelost.

Geef een reactie