Ongezonde eetkeuze is soms juist rationeler

Suiker is verslavend, BMI moet omlaag, in voedingsadviezen ligt de nadruk veelal op medische aspecten. Met weinig succes. Soms is een ongezonde eetkeuze juist rationeler. Sanne Visser koos daarom voor een andere insteek. Ze keek naar voedingskeuzes van gezinnen en concludeert dat er meer aandacht moet komen voor wat mensen gelukkig maakt. Eten is namelijk meer dan alleen gezond gewicht.

(Tekst: Sociale vraagstukken)

Er zijn in de samenleving veel zorgen om de ontwikkeling van overgewicht en obesitas en de gevolgen daarvan voor de gezondheid van volwassenen en kinderen. Ongezond eten verhoogt het risico op ziektes die de levensduur verkorten. Iedereen in onze ‘risicosamenleving’ wordt dagelijks gewezen op de gevolgen van zijn afwegingen. Maar eten is zo gewoon, zo alledaags. Toch vormt het voor een deel ons welbevinden en onze gezondheid.

Tijdelijk naar Oost-Groningen om eetkeuze van dichtbij te volgen

Voor mijn onderzoek naar voedingskeuzes bij gezinnen in Groningen en de rol van gezondheidsoverwegingen in deze gezamenlijke keuzes besloot ik een tijdje in Oost-Groningen te gaan wonen. Ik wilde het voedselkeuzeproces van gezinnen van dichterbij volgen. Mijn eerste persoonlijke ervaring met voedingskeuze in Noordoost Groningen was in een plaatselijke supermarkt in een dorpje, waar ik een broodje met salade en een flesje frisdrank kocht. Elke stap die ik zette in die supermarkt was ik me bewust van mijn voedingskeuze. Was het gezond genoeg om een onderzoeker te zijn naar voedingskeuzes in Noordoost Groningen? Of juist te gezond? Terwijl ik in de rij stond voor de kassa, bedacht ik me dat mensen niet zozeer keken naar wat ik kocht, maar naar wie ik was: toen nog een vreemde in het noordoostelijke landschap.

Lees hier verder

Geef een reactie