Ontschotting bespaart 1,5 miljard op zorgkosten

De komende vier jaar is minstens 1,5 miljard euro te besparen op de zorgkosten door het organiseren en inkopen van zorg te baseren op patiënten in plaats van zorgaanbieders.

(Tekst: Zorgvisie)

Onderzoekers van adviesbureau SiRM hebben dit berekend. SiRM deed het onderzoek in opdracht van VNO-NCW, AmCham en de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Zorgkosten

Bij ongewijzigd beleid nemen volgens de Rijksbegroting en het CPB de kosten voor verzekerde zorg de komende vijf jaar toe met 10,5 miljard  euro, gemiddeld  4,3 procent per jaar. Door de zorg te ontschotten en veel meer zorg te verschuiven naar goedkopere settings, is mogelijk 1,5 miljard euro te besparen. Daarmee is de groei in te dammen met 0,6 procent. Zo is althans de inschatting van de onderzoekers. Zij baseren hun stelling op de extrapolatie van zestig succesvolle projecten naar een landelijk niveau en prognoses op basis van diverse onderzoeken. Verbreding van ontschotting en substitutie naar andere zorgsectoren die nu vallen onder de Wmo en Wlz kan volgens de onderzoekers zelfs leiden tot meer besparingen.

Zorgstelsel

Het rapport laat zien dat het huidige zorgstelsel talrijke financiële en bureaucratische prikkels bevat die verandering onaantrekkelijk maken en behoudzucht belonen.

Lees hier verder

Geef een reactie