Ontsteking beenmerg voorspelt risico leukemie

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een ontdekking gedaan die nieuw licht werpt op de relatie tussen ontsteking en kanker, met name leukemie. De wetenschappers ontdekten dat een ontsteking in zogenaamde steuncellen kan leiden tot genetische schade in stamcellen, en zo kan bijdragen aan kwaadaardige verandering van weefsel.

(Tekst: ErasmusMC)

Leukemie

De ontrafeling van de moleculaire ontstekingsmechanismen maakt het op termijn mogelijk dat een verhoogde kans op leukemie beter kan worden voorspeld. Ook kan het ontstaan van leukemie in de toekomst wellicht vertraagd of zelfs voorkomen worden, als de ontsteking aangepakt kan worden.

Steunweefsel

Kanker wordt algemeen gezien als een ziekte waarin genetische veranderingen in een cel leiden tot kwaadaardige verandering van die cel. In 2010 publiceerde dr. Marc Raaijmakers, hematoloog in het Erasmus MC, in Nature dat leukemie niet altijd hoeft voort te komen uit primaire veranderingen in de kankercel zelf, maar kan ontstaan door afwijkingen in steuncellen in weefsel.

De mens

Zijn conclusie was gebaseerd op waarnemingen bij muizen waar specifieke wijzigingen in steuncellen in het beenmerg leidden tot veranderingen van bloedcellen, met de kwaadaardige beenmergziekte myelodysplastisch syndroom (MDS) en acute myeloide leukemie tot gevolg. In het onderzoek beschrijven de onderzoekers nu het werkingsmechanisme achter deze waarneming en de relevantie voor ziekte bij de mens.

Patiënten

Raaijmakers: “Als we dit specifieke ontstekingsmechanisme kunnen remmen met ontstekingsremmers is de hoop dat er minder DNA-schade ontstaat en daarmee de ontwikkeling van leukemie en MDS wordt afgeremd. Hij wil verder met het onderzoek, onder meer om erachter te komen of dit mechanisme ook een rol speelt bij andere vormen van kanker. “Het zal belangrijk zijn deze bevindingen te vertalen naar verbeteringen in de patiëntenzorg via onderzoek in grotere aantallen patiënten.”

Gepubliceerd

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell, is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van KWF en ZonMW.

Geef een reactie