Ook vrijwilligers kunnen eenzaam zijn

Veel vrijwilligersorganisaties richten zich met hun hun activiteiten op mensen die eenzaam zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid ook onder vrijwilligers voor kan komen. Dit is niet zelden de reden dat mensen zich tot vrijwilligerswerk richten. Maar hoe zorg je als vrijwilligersorganisaties dan zelf voor je mensen? En hoe kun je hiermee omgaan? Movisie zocht het uit.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Het inspiratieboekje Eenzaamheid bij vrijwilligers biedt tips, handvatten en adviezen voor vrijwilligerscoördinatoren om eenzaamheid te signaleren en hiermee om te gaan. Michaëla Merkus, senior-adviseur Participatie en actief burgerschap bij Movisie: ‘Vrijwilligersorganisaties hoeven de eenzaamheid onder hun vrijwilligers niet op te lossen, maar we willen ze ervan bewust maken dat eenzaamheid ook voorkomt onder vrijwilligers. Als je je bezighoudt met kwetsbare mensen, wees dan ook alert op de kwetsbaarheid van je eigen vrijwilligers.’

Bestrijding eenzaamheid

Waarom is het zo belangrijk dat vrijwilligersorganisaties oog hebben voor eenzaamheid onder hun vrijwilligers? Merkus: ‘Onderzoek wijst uit dat vrijwilligerswerk echt helpt bij de bestrijding van eenzaamheid.’ TNS NIPO en Coalitie erbij trokken na onderzoek bijvoorbeeld de volgende conclusies:

Lees hier verder

Geef een reactie