Oppositie: ‘verplichte accreditatie zorgbestuurders’

Binnen drie tot vijf jaar zullen duizend zorgbestuurders geaccrediteerd zijn. Die verwachting sprak minister Schippers afgelopen donderdag uit tijdens het Algemeen Overleg over goed bestuur in de zorg. De oppositie betwijfelt of dit doel gehaald zal worden omdat de accreditatie niet wettelijk verplicht is.

SP-Kamerlid Henk van Gerven vreest bovendien dat met het accrediteren van zorgbestuurders een papieren schijnzekerheid wordt geschapen.

(Tekst: Zorgvisie)

Een accreditatie wordt niet wettelijk verplicht voor zorgbestuurders. Schippers wil dat accreditatie de norm wordt in de sector en verwacht dat binnen een aantal jaar veel bestuurders een accreditatie zullen aanvragen. Als dit op termijn blijkt tegen te vallen, zegde Schippers de Kamer toe de mogelijkheid van een verplichte accreditatie te laten onderzoeken.

Fleur Agema

Voor PVV-Kamerlid Fleur Agema is dit niet streng genoeg. ‘Natuurlijk willen we nu al dat het een verplichting wordt. Als je de bestuurlijke missers uit het verleden op een rijtje zet, weet je dat een toets voor goede bestuurders in de zorg cruciaal is. Er moet iets gedaan worden aan de carrousel van disfunctionerende managers die steeds maar weer aan de bak komen. Schippers denkt dat dit op vrijwillige basis lukt. We zullen zien of die duizend bestuurders daadwerkelijk gehaald zullen worden. We houden de vinger aan de pols.’

Lees hier verder

Geef een reactie