Ouderen moeten naar buiten

Stichting Gouden Dagen komt met het initiatief het Kom Mee Naar Buiten. Dat moet een jaarlijks terugkerend weekend worden waarin vrijwilligers en familieleden met ouderen door het hele land naar buiten gaan.

(Tekst: Stichting Gouden Dagen)

Gouden Dagen zet zich in tegen eenzaamheid onder ouderen en wil met Kom Mee Naar Buiten bewustwording creëren in Nederland over het feit dat ouderen nog zo weinig buiten (kunnen) komen én structurele contacten bevorderen tussen vrijwilligers en ouderen.

Er zijn in Nederland 1.2 miljoen ouderen die door een veelheid aan problemen nauwelijks nog buiten komen. Met name de 8 procent meest kwetsbare ouderen komt bijna nooit meer buiten. Immers er is al te weinig zorgpersoneel voor de noodzakelijke handen aan het bed, laat staan dat er nog tijd over blijft om even met ouderen een ommetje te maken. Maar ook de oudere zelfstandig wonende ouderen die met ouderdomsgebreken kampen hebben vaak de grootste moeite om nog buiten te komen.

Dit terwijl er ongeveer 420.000 vrijwilligers actief zijn in de zorg die graag iets heel concreets willen betekenen voor ouderen. En hoe simpel kan het zijn, een paar sterke armen om een oudere even te ondersteunen, een rolstoel voort te duwen of wellicht er even op uit met de (duo)fiets of een wandeling. Men moet alleen in de gelegenheid worden gesteld. Het moet georganiseerd worden.

Geef een reactie