Ouderen slecht voorbereid op zelfstandig wonen

(Tekst: 50Plus Fryslân)

Ouderen willen graag zo lang mogelijk in hun eigen huis wonen, maar zijn zich niet goed bewust van de maatregelen die ze daarvoor bijtijds moeten nemen. Ruim 71% van de 60 tot 80 jarigen is niet bezig met het aanpassen van de eigen woning.

Zelfs van de 70- en 75-plussers doet ruim 60% niets. Dit terwijl zij zelf het zelfstandig kunnen blijven wonen, na een goede gezondheid, als meest belangrijk voor hun welzijn in de toekomst zien. De redenen waarom ze daar (nog) niet mee bezig zijn: te vroeg (37%), geen prioriteit (37%) en onwetendheid (9%).

Mensen komen vaak te laat in actie. Wacht niet tot je lelijk valt of plots minder mobiel bent, maar denk tijdig over je toekomst na, zodat je veel veiliger kunt wonen én vaak nog comfortabeler ook.

De knop moet om!

Hoewel zo’n 80% van de 60-plussers aangeeft nog volledig mobiel te zijn, moeten ze nu al iets doen om straks niet in de problemen te komen. Zo’n 40% van de mensen verwacht ook dat er aanpassingen aan het huis nodig zullen zijn. En ruim de helft maakt zich zorgen over de woonsituatie (53%). Maar ze komen niet in beweging. Dat je nu nog kunt gaan en staan waar je wilt is over een paar jaar misschien niet vanzelfsprekend meer. En je kunt niet verwachten dat de overheid of je naaste het tegen die tijd wel even voor je regelt. Er moet bij mensen echt een knop om. Ze moeten zelf in actie komen om hun huis toekomstbestendig te maken.

Lees hier verder

Geef een reactie