Ouderen slikken teveel pijnstillers

Ouderen met rugklachten slikken te veel pijnstillers

Bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillende middelen die nauwelijks helpen om de rugpijn te verminderen, maar wel nare bijwerkingen kunnen geven.

Paracetamol en NSAID’s blijken weinig effectief. Het is beter om te blijven bewegen, want dat heeft minder nadelen. Dat stelt onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC in haar proefschrift.

72% 55 plussers slikt pijnstillers

In Nederland komt rugpijn het meeste voor tussen de 45 en 64 jaar. In veel gevallen gaat rugpijn vanzelf over. Toch slikken ouderen te veel pijnstillers stelt Wendy Enthoven in haar proefschrift. Het gaat dan om zowel acute als chronische lage of hoge rugpijn, waarvan de oorzaak onbekend is. Enthoven: “Van de 675 patiënten met rugpijn die ik gevolgd heb in de huisartsenpraktijken in Rotterdam en omstreken slikt maar liefst 72 procent van de 55-plussers pijnstillers. Van hen gebruikt bijna de helft paracetamol (49%) en meer dan de helft NSAID’s (57%) zoals ibuprofen of diclofenac. Maar ook zwaardere middelen zoals tramadol of morfine worden gebruikt door deze patiënten en voorgeschreven door huisartsen.

Lees hier verder

Geef een reactie