Overheid vertilt zich aan banenafspraak, waarom?

Ondanks een banenafspraak heeft de overheid het afgelopen jaar te weinig mensen aangenomen met een arbeidsbeperking. Maar het te simpel om te zeggen dat de overheid zich onvoldoende inspant, schrijft Leontine Treur van de Rabobank. Al kan het wel beter.

(Tekst: Sociale vraagstukken)

In navolging van het Sociaal Akkoord van 2013 beloofde de overheid om 6.500 extra banen te scheppen voor eind 2016, maar het aantal bleef steken op iets meer dan de helft (3.600). De overheid creëerde de afgelopen drie jaar 2.900 banen te weinig voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze tegenvallende resultaten zijn eind juni bekend gemaakt. Werkgevers in de private sector deden het veel beter: zij gaven voor eind 2016 maar liefst 19.000 mensen met een arbeidsbeperking een baan, terwijl de marktsector een doelstelling had van 14.000 banen.

Overheid vervult zijn voorbeeldfunctie niet

De score van de overheid is teleurstellend. De publieke sector is een grote werkgever. Bovendien heeft de overheid een voorbeeldfunctie en daarom mogen we verwachten dat zij vooral in de eerste jaren juist een extra inspanning levert. Het lijkt dus logisch dat de overheid in de eerste fase ook een flink deel van de totale banenafspraak –6.500 van de in totaal 20.500 banen- voor haar rekening neemt.

Lees hier verder

Geef een reactie