Pak armoede en participatie integraal aan

In de gemeente Leerdam draait een pilot rond een integrale aanpak van armoede en participatie. Alle lokale partijen, zoals de gemeente, welzijnsorganisatie, zorgorganisaties en werk-leerbedrijf hebben de handen ineen geslagen om de pilot tot een succes te maken. En dat lijkt te werken, zo was te horen tijdens een werkbezoek op donderdag 6 oktober.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Het werkbezoek in Leerdam is onderdeel van een serie werkbezoeken georganiseerd door Sociaal Werk Nederland. Voor dit bezoek waren vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van VWS en SZW, van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Movisie en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) aanwezig.

Samenwerken

In verschillende presentaties werd duidelijk gemaakt waarom  samenwerken zo belangrijk is in het sociaal domein. Mariëlle Don, kwartiermaker van het Participatieproject: ‘De scheidlijn tussen bijvoorbeeld Wmo en participatie is niet zo groot. Stel dat een cliënt die nu werkt vanuit een Wajonguitkering na herkeuring onder de participatiewet komt te vallen, wordt haar baan ineens een participatiebaan. Maar het werk blijft hetzelfde. Voor een cliënt maakt het niets uit wat uit welk potje betaald wordt. Wat ertoe doet, is dat ze aan werk is, zich kan ontwikkelen en inkomen heeft. Ze moet er niets van merken dat er aan de achterkant iets verandert. Door zo intensief samen te werken en dit soort situaties integraal aan te pakken, kunnen we tot een groot succes komen.’

Lees hier verder

Geef een reactie