Persoonsgerichte zorg is 40 procent goedkoper

(Tekst: Zorgvisie)

Patiënten die persoonsgerichte zorg ontvangen verblijven 30 tot 50 procent minder lang in het ziekenhuis. Dat zei Inger Ekman, directeur van het Instituut voor persoonsgerichte zorg in Göthenburg, op een congres in april in diezelfde stad.

Over de naam van het Instituut voor persoonsgerichte zorg van de Universiteit van Göthenburg is nagedacht. Uit principiële overwegingen is er niet gekozen voor ‘patiëntgerichte zorg’, vertelt directeur Inger Ekman op het congres dat het Institute for Health Improvement (IHI) en het British Medical Journal (BMJ) half april in Göthenburg hebben georganiseerd. ‘De essentie van persoonsgerichte zorg is juist het verhaal van de mens zien. Dus niet alleen oog hebben voor de rol als patiënt, met zijn klachten en beperkingen, maar hem of haar zien als een mens met mogelijkheden. Als een gelijkwaardige partner, met een gelijkwaardige rol in de behandeling.’

Persoonsgerichte zorg – Minder complicaties

Ekman noemt de voordelen op van persoonsgerichte zorg, zoals die in enkele wetenschappelijke studies naar voor komen. Patiënten zijn minder onzeker, hebben minder pijn en hebben minder complicaties. De medicatietrouw is veel groter. Hierdoor verblijven ze 30 tot 50 procent korter in ziekenhuizen, wat een besparing tot 40 procent oplevert. Bij een studie onder reumapatiënten komt naar voren dat ze minder vermoeid zijn en sterkere spieren hebben. Ze voelen zich beter. Bij patiënten die een hartaanval hebben gehad zijn er gunstige langetermijneffecten: ze kunnen eerder terug naar hun baan en krijgen minder vaak een nieuwe hartaanval.

Lees hier verder

Geef een reactie