Problemen jeugdzorg zorgt voor werkdruk wijkteams

Kinderombudsman Marc Dullaert waarschuwt dat komend jaar de wachtlijsten voor jeugdhulp verder groeien. De werkdruk van de wijkteams zal door herindicaties voor jeugdhulp toenemen, wat de samenwerking tussen professionals onder druk zet. Die samenwerking is toch al niet optimaal, aldus Dullaert.

(Tekst: Zorg en Welzijn)

Werkdruk vertoont stijgende lijn

De Kinderombudsman heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de overgang van de jeugdhulp naar gemeenten in 2015. In het derde en laatste rapport constateert hij dat er zorgen blijven over de deskundigheid van de wijkteams en het gebrek aan inzicht van de gemeenten over wat er nodig is aan jeugdzorg. De wachtlijsten groeien en de werkdruk van professionals in het wijkteam ook. De toegang tot de jeugdhulp is, aldus kinderombudsman Marc Dullaert,nog steeds te problematisch.

Indicatie

De problemen met de hulp aan kinderen en gezinnen worden in 2016 nog groter, voorspelt Dullaert. Omdat gemeenten aan alle cliënten die jeugdhulp krijgen, een nieuwe indicatie moeten afgeven. In het overgangsjaar 2015 is ervan afgezien om kinderen die al jeugdhulp kregen opnieuw te indiceren. Maar vanaf 2016 gaat dat dus wel gebeuren.

Lees hier verder

Geef een reactie