Proef met sterilisatie flexibele endoscopen

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een proef start met het steriliseren van complexe flexibele endoscopen. Voor dit doel wordt een in Canada ontwikkelde ozonsterilisator gebruikt, de Getinge Sterizone® VP4. Er wordt gesteriliseerd met waterstofperoxide en ozon, bij een temperatuur van 41 graden Celsius.

(Tekst: MCL)

De nieuwe werkwijze moet het kleine risico dat er ziekmakende micro-organismen in of op complexe endoscopen achterblijven tot nul reduceren.
Flexibele endoscopen worden gebruikt voor onderzoek van onder andere de maag, longen en darmen. De flexibele endoscoop bevat glasvezels om licht en beeld over te brengen. Veel flexibele endoscopen zijn daarnaast voorzien van dunne kanaaltjes waarmee minuscule medische instrumenten zoals tangetjes ingebracht kunnen worden, bijvoorbeeld om poliepen in de darmen te verwijderen of biopten te nemen.

In het MCL worden endoscopen na gebruik grondig machinaal gereinigd, en met perazijnzuur hoogwaardig gedesinfecteerd. Dat levert voor een eenvoudige flexibele endoscoop die wordt toegepast voor een maag- of darmonderzoek een voldoende veilig resultaat op.

Uit een recent landelijk onderzoek door het Erasmus MC in Rotterdam, bleek dat bij 15 procent van de onderzochte complexe flexibele endoscopen, na reiniging en desinfectie nog micro-organismen werden aangetroffen. Dit had vooral betrekking op de complexe flexibele endoscopen, die voorzien zijn van meerdere kanalen en een moeilijk te reinigen tangenliftsysteem. ‘De kans dat een patiënt ziek wordt van op de scoop achtergebleven bacteriën is heel gering,’ zegt MDL-arts Sietske Corporaal van het MCL. ‘Maar we zijn blij dat we onderzoek kunnen doen om te beoordelen of het steriliseren van complexe flexibele scopen voordelen oplevert op het gebied van patiëntveiligheid.’

Heinze Sikkema, deskundige steriele medische hulpmiddelen in het MCL: ‘Niet alle leveranciers van flexibele endoscopen hebben een compatibiliteitsverklaring afgegeven voor deze nieuwe sterilisatiemethode. Daarom zullen we op basis van goed opgezette proeven de overgang naar het steriliseren van de complexe flexibele endoscopen nauwgezet begeleiden en monitoren.’

Geef een reactie