Professionals focussen te veel op één probleem

Je krijgt mensen alleen in beweging als je aansluit bij wat zij willen. Judith Wolf, hoogleraar maatschappelijke zorg, beschreef hoe dat moet. ‘Professionals mogen persoonlijker zijn’, stelt ze in het juninummer van Zorg+Welzijn.

(Tekst: Zorg en welzijn)

Kracht. Het is een woord dat in de afgelopen vijf tot toen jaar in het sociaal domein snel terrein heeft gewonnen. Want mensen die professionele ondersteuning nodig hebben in hun leven, zijn het best geholpen wanneer je werkt vanuit hun kracht. Dat weet Judith Wolf, zij publiceerde onder meer Krachtwerk. Een boek waarin zij werken vanuit de kracht van de cliënt even nauwgezet als uitvoerig uitwerkt. Zo’n zeventig organisaties in het sociaal domein hebben de methodiek omarmd en Movisie erkende Krachtwerk als goed onderbouwde sociale interventie.

Controle

Wolf: ‘Wat je in de volle breedte van het sociaal domein ziet, is dat professionals heel sterk de neiging hebben om mensen te begeleiden op het probleem dat de focus is van de organisatie waar ze voor werken. Denk aan verslaving, psychische problemen en mishandeling. Maar vaak hebben cliënten problemen op meerdere leefgebieden en, nog belangrijker, is de gemeenschappelijke noemer dat ze de controle over hun bestaan kwijt zijn of dreigen kwijt te raken.’

Lees hier verder

Geef een reactie