Promotie: Impact van pneumokokkenvaccinatie

Gertjan Wagenvoort onderzocht het effect van de invoering van de vaccinatie tegen de pneumokokkenziekte in Nederland. De pneumokok is een bacterie die voorkomt in de neusholte en bij gezonde mensen meestal niet tot ziekteverschijnselen leidt.

(Tekst: RIVM)

De bacterie kan echter wel infecties veroorzaken, variërend van oorontsteking en longontsteking tot bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Sinds 2006 worden kinderen in Nederland tegen de pneumokokkenziekte ingeënt. Wagenvoort promoveerde afgelopen dinsdag  bij de Universiteit Utrecht en heeft hierin o.a. samengewerkt met het RIVM.

Wagenvoort onderzocht de veranderingen in het vóórkomen van pneumokokkenziekte, de ziektepresentatie, ziekte-uitkomsten, risicogroepen en de circulerende stammen voor en na invoering van het vaccinatieprogramma. Hij keek daarbij naar alle leeftijdsgroepen, dus ook naar de generaties die niet zijn ingeënt.De ziekte en het dragerschap veroorzaakt door niet-vaccin-type pneumokokken is wel gestegen. Het netto effect van deze verschuiving is echter veelal positief. De levensbedreigende invasieve vormen van de pneumokokkenziekte (IPZ), bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking, komen bij meerdere leeftijdsgroepen daardoor minder voor. Deze daling is het grootst voor twee risicogroepen, kinderen jonger dan 5 jaar en ouderen van 65 jaar en ouder.

Wel blijft voor risicogroepen, zoals ook bijvoorbeeld patiënten met astma/COPD, een verhoogd risico op de pneumokokkenziekte bestaan. Ook blijft de lange-termijn-mortaliteit na een door pneumokokken veroorzaakte longontsteking hoog.

Geef een reactie