Relaxen in een zorginstelling: zo doe je dat

In de woonkamers van de groepswoningen in Mariënhof waren relaxfauteuils aanwezig, maar die voldeden niet: de bewoners konden er moeilijk zelf uit opstaan. Daarom ging de zorgorganisatie op zoek naar een alternatief en slaagde bij Prominent Business.

(Tekst: Zorginstellingen)

Mariënhof (Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé) in het Achterhoekse Lichtenvoorde biedt cliënten met dementie de mogelijkheid om in groepswoningen met vijf anderen beschermd te wonen en te leven in een huiselijke sfeer. Cliënten hebben een eigen appartement en er is een gezamenlijke woonkamer met open keuken, waar ook dagelijks samen gekookt wordt.

Inrichting woonkamers

De woonkamer speelt dus een belangrijke rol, vertelt Nancy ten Have, wooncoördinator van woning B: “De bewoners verblijven er veel. In de woonkamer zoeken ze elkaar op voor alle maaltijden, die structuur geven aan hun dag: ontbijt, lunch en avondmaaltijd. De overige activiteiten zijn afgestemd op de individuele bewoners. De één houdt van een spelletje, de ander gaat liever een stukje wandelen. De inrichting van de woonkamers is heel huiselijk en ruim, dat laatste ook voor de veiligheid. We hebben zachte kleuren gekozen, mooi behang en fraaie meubels. We hebben een eettafel met zes stoelen, een tv-hoek met gemakkelijke stoelen en twee salontafeltjes. De relaxfauteuils die we eerst hadden, waren weliswaar mooi maar niet praktisch. Het lukte de cliënten niet om er zelfstandig uit op te staan.”

Lees hier verder

Geef een reactie