Rijden op een E-bike: zet een helm op!

De e-bike is razend populair. Van alle nieuw verkochte fietsen in Nederland heeft ongeveer een derde elektrische trapondersteuning. Heerlijk fietsen!

(Tekst: MCL)

Maar bij een ongeval staan de e-bikers er minder goed voor. MCL-traumachirurg Jeroen Poos deed onderzoek bij 475 slachtoffers van een fietsongeval, die op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht waren gekomen. Conclusie: e-bikers raken vaker ernstig en meervoudig ernstig gewond dan klassieke fietsers wanneer zij betrokken raken bij een verkeersongeval. Bijna de helft van de fietsers en e-bikers liep hoofdletsel op, als opvallend verschil bleek dat het hoofdletsel bij e-bikers ernstiger was dan bij gewone fietsers.

E-bikers die een ongeval doormaken zijn weliswaar ouder en hebben vaker een bestaande aandoening dan klassieke fietsers. Poos: “Op basis van mijn onderzoek pleit ik er voor dat helmgebruik en rijlessen voor e-bikers gestimuleerd worden. Van al die 475 slachtoffers droeg er maar één een fietshelm. Ook hulpverleners moeten goed opletten. Een patiënt die een ongeval met een e-bike heeft gehad, heeft mogelijk ernstiger  letsels opgelopen. We zouden meer onderzoek naar de oorzaak van fietsongevallen moeten doen, dan kunnen we verdere preventieve maatregelen adviseren.”

De meest voorkomende letsels bij fietsers betroffen letsels van het hoofd, het gezicht, armen en benen. De e-bikers hadden vaker letsel van de wervelkolom en benen dan de klassieke fietsers.

Geef een reactie