Van Rijn gaat gemeenten aanspreken op Wmo

(Tekst: Zorgvisie)

Gemeenten die hun Wmo beleid niet aanpassen aan de recente uitspraak van de rechter, krijgen staatssecretaris Martin van Rijn van VWS op hun dak. Ook komt hij in juni met de beloofde Algemene Maatregel van Bestuur voor reële tarieven. Dat zei hij in een Kamerdebat over het faillissement van TSN.

Alle politici zijn blij met de recente uitspraak van de rechter over de Wmo, zo blijkt bij het debat over het faillissement van TSN. Eindelijk is er duidelijkheid over of huishoudelijke hulp onder de Wmo valt. Burgers in gemeenten die gestopt zijn met de huishoudelijke hulp hoeven niet meer naar de rechter te stappen. Gemeenten moeten echt maatwerk bieden aan burgers en kunnen niet volstaan met een algemene voorziening. Gemeenten kunnen oude indicaties voor huishoudelijke hulp ook niet zo maar aan de kant schuiven.

SP: wanbeleid

Maar daar houdt de overeenstemming wel zo’n beetje mee op. De partijen eerder die tegen de Wmo 2015 hebben gestemd, proberen hun gelijk te halen. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten had staatssecretaris Martin van Rijn van VWS zich veel ellende kunnen besparen als hij in de wet had opgenomen dat huishoudelijke hulp tot het takenpakket van gemeenten behoort, zoals in de oude Wmo stond.

Lees hier verder

Geef een reactie