Van Rijn omschrijft zelfredzaamheid niet nader

Staatssecretaris Martin van Rijn acht het niet nodig het begrip ‘zelfredzaamheid’ specifiek te beschrijven in de Wmo. Dat blijkt uit zijn antwoorden op vragen van CDA-Kamerlid Mona Keijzer (foto). Zij reageerde op een krantenartikel over de sluiting van tijdelijk onderkomen De Branding in Noordwijk.

(Tekst: WMO Magazine)

Wethouder Marie José Fles (GroenLinks) was in september in haar wiek geschoten door de wijze waarop de christendemocraten de sluiting aan de orde stelden van De Branding, het tijdelijke onderkomen voor mensen die geen thuis meer hebben. Het CDA meent dat het college van burgemeesters en wethouders veel meer had moeten doen om de gedupeerde bewoners te helpen. Zij moesten De Branding per 1 september verlaten omdat het gebouw niet meer voldeed aan de brandveiligheidseisen.

Beperkte rol

Fles zag een beperkte rol voor de gemeente weggelegd. Alleen de bewoners die niet zelfstandig de problemen de baas zouden kunnen, mochten op steun rekenen. Op basis van de zorgplicht die voortvloeit uit de Wmo voorzag het CDA een grotere rol voor de gemeente en daarover botste de partij met Fles.

Maar de wethouder was niet te spreken over de manier waarop het CDA het debat voerde. ‘Het kan niet zo zijn dat een raadslid of een fractie een geheel eigen interpretatie geeft van de Wmo en daarmee bewoners op het verkeerde spoor zet. De bewoners is hiermee extra leed aangedaan,’ zei ze volgens het Leidsch Dagblad.

Lees hier verder

Geef een reactie