Rutte ontvangt deelnemers Invictus Games

Minister-president Rutte ontvangt op woensdag 19 december op het ministerie van Algemene Zaken de Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games 2018. Ook minister Bijleveld en staatssecretaris Visser van Defensie zijn bij de ontvangst aanwezig.

(Tekst: Rijksoverheid)

Nederlandse deelname

Nederland deed met een team van 23 sporters mee aan de vierde editie van de internationale spelen voor (oud-)militairen die tijdens de dienst of in een privésituatie psychisch of lichamelijk gewond raakten.

De Invictus Games zijn een initiatief van de Britse prins Harry en vonden dit jaar plaats van 20 tot en met 27 oktober in Sydney, Australië.

De Invictus Games (Latijns voor ongeslagen of onoverwonnen) is een internationaal paralympisch multisportevenement voor militairen en veteranen, die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. De initïatiefnemer van het sportevenement is Prins Harry (1984). Hij liet zich inspireren door de Warrior Games, een vergelijkbaar evenement wat gehouden wordt in de Verenigde Staten.

De eerste editie van de Invictus Games werden gehouden in Maart 2014 op het Queen Elizabeth Olympic Park in London. Er werden veertien landen uitgenodigd. Bij de openingsceremonie waren aanwezig Prince Harry, de toenmalige Engelse Minister president David Cameron, Prins Charles, Camilla, Prins William, en Frederik, kroonprins van Denemarken. De ceremonie bevatte ook een videoboodschap van de toenmalige presidentsvrouw van de de Verenigde Staten Michelle Obama.

De Invictus games van 2016 werd gehouden bij de ESPN Wide World of Sports Complex bij Walt Disney World, vlakbij Orlando, Florida, Verenigde Staten. Er werden zestien landen uitgenodigd. De openingsceremonie was op 8 mei, en werd bijgewoond door Prince Harry, Michelle Obama, voormalig President George W. Bush en vele andere hoogwaardigheidsbekleders. President Barack Obama and koningin Elizabeth II maakte een promotionele video voor het evenement.

De editie van 2017 werd gehouden in september in Toronto, Canada.

Geef een reactie