De Schijf van Vijf houdt de illusie van vrije keus in stand

(Tekst: Sociale vraagstukken)

Onlangs presenteerde het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf. De oude eetregels in een nieuw jasje, klaar voor de samenleving van nu. Met een app voor in de supermarkt, en gezellige filmpjes met wat strategisch gekozen allochtonen. Aanbevolen zijn dagelijks onder meer 250 gram groenten en twee stuks fruit, een handjevol ongezouten noten en margarine op brood. ‘Jij kiest, elke dag weer’, aldus het Voedingscentrum. Het gaat dus helemaal goed komen met ons voedingspatroon – of toch niet?

Over de vraag hoe wetenschappelijk en hoe verantwoord die Schijf van Vijf is wordt in voedingsland en op internet hartstochtelijke oorlog gevoerd. Maar stél nou dat je als Verantwoordelijk en Bewust Levende Nederlander echt wil leven volgens die Schijf. Gaat dat lukken? Het antwoord op deze vraag is nee, en dat weten ze bij het Voedingscentrum ook best.

Waar is die Schijf van vijf?

Want die Schijf van Vijf is in ons dagelijks leven nergens te bekennen. Om te beginnen in de supermarkt. De folder van onze plaatselijke super schreeuwt frisdrank, chips, bier en appeltaart. In de winkel zie ik schappen vol met koek, snoep en chocola. Rijen en rijen met flessen frisdrank en pakken met sap. Hint: dit alles staat niét in de Schijf van Vijf. Je kunt je sowieso afvragen hoeveel van het aanbod in de supermarkt aansluit bij De Schijf. Ik gok zelf dat dat een kleine minderheid is. Met een heel groot grijs tussengebied, waarvan je zelf maar moet uitzoeken hoe het product in een gezond leefpatroon past.

Lees hier verder

Geef een reactie