Scholing zorgmedewerkers via Regionale Sectorplannen

Door de Regionale Sectorplannen Zorg hebben 68.000 medewerkers in de zorg scholing gevolgd. Dit blijkt uit cijfers die RegioPlus op woensdag 22 maart heeft gepresenteerd aan demissionair staatssecretaris Van Rijn (VWS).

(Tekst: Zorgvisie)

Deze resultaten en met name de succesfactoren van de aanpak zijn van belang nu de zorgsector te maken krijgt met personeelstekorten.

Regionale Sectorplannen Zorg

In een periode van ruim twee jaar zijn 68.000 scholingstrajecten gevolgd via de 18 Regionale Sectorplannen Zorg die in 2014 zijn opgezet. Met de uitvoering  van deze sectorplannen is een bedrag gemoeid van totaal 278 miljoen euro. 65,8 miljoen euro hiervan kwam van het ministerie van SZW. De werkgevers in de zorg investeerden zelf 212,2 miljoen euro. ‘Het is duidelijk dat zij de afgelopen jaren, ondanks de bezuinigingen, extra hebben ingezet om hun medewerkers te scholen’, schrijft samenwerkingsverband RegioPlus in een persverklaring.

Mbo naar Hbo

Werkgevers in de zorgsector hebben extra opleidingsplaatsen gecreëerd en ruim 68.000 medewerkers hebben scholingen en trainingen gevolgd. Hierdoor zijn zij voorbereid op de vele veranderingen en ontwikkelingen in de zorg, zoals de wijkgerichte aanpak, het werken in zelfsturende teams, de focus op versterking van de eigen regie en zelfredzaamheid door patiënten/cliënten en de inzet van ICT en domotica. Ook zijn medewerkers opgeleid naar een hoger niveau, bijvoorbeeld mbo- naar hbo-niveau.

Lees hier verder

Geef een reactie