Siilo-app maakt veilig overleg tussen artsen mogelijk

(Tekst: Vakblad Thuiszorg)

Artsen kunnen met een nieuwe app digitaal overleggen met collega’s. Er wordt een proef gedaan met het zogenoemde Siilo-app. Artsen kunnen daarmee volgens de makers onderling versleutelde berichten versturen en foto’s en video’s delen. Er is zeker één andere partij ook bezig met het ontwikkelen van een chat-app voor huisartsen.

“Het is alsof je met 200 artsen tegelijk in de spreekkamer naar een patiënt kijkt”, zegt huisarts David Schaap in De Telegraaf. Hij was betrokken bij het testen van de app en is er enthousiast over. “Je komt tot een beter medisch oordeel en voorkomt onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis. Artsen leren met de app van elkaars patiënten en kennis.”

Siilo-app vs. WhatsApp

Het systeem moet een veilig alternatief zijn voor bijvoorbeeld WhatsApp. De Autoriteit Persoonsgegevens vroeg artsen te stoppen met het gebruik van die dienst omdat die niet aan de eisen voldoet om gevoelige patiënteninformatie te versturen. WhatsApp heeft, zover bekend, geen bewerkersovereenkomst met huisartsen. Siilo zegt die wel te hebben.

Ook artsenkoepel KNMG was niet enthousiast over het gebruik van WhatsApp door artsen. Er werd aangeraden in ieder geval geen foto’s te versturen aan collega-artsen. Wel zei KNMG dat het de artsen het gebruik niet kan verbieden.

Lees hier verder

Geef een reactie